Naslovna      O nama       Linkovi       Facebook       Twitter        Kontakt
 
 

Grad Novi Sad

Град Нови Сад

 
 
 
 

PREVOZ

Povlašćene karte za građane starije od 65 godina:

Građani Novog Sada stariji od 65 godina imaju pravo na kartu po povlašćenoj ceni za prevoz na svim gradskim linijama gradskog saobraćajnog preduzeća (JGSP).

Cena karte je 1.650 dinara, a njena izrada je 375 dinara (prema cenovniku na dan 10.4.2018).

Za izradu karte potrebno je da zahtev podnesu lično i da prilože:

-fotografiju formata kao za ličnu kartu ne stariju od šest meseci,

- ličnu kartu na uvid i

- popunjen zahtev koji se može dobiti na svim prodajnim mestima.

Zahtevi za izradu godišnjih karata primaju se na šalterima blagajne na Međumesnoj autobuskoj stanici.  Gotove karte moći će da se preuzmu 3 dana nakon predaje zahteva, na istom mestu na kome je zahtev predat.

Za dodatne informacije posetite sajt JGSP: http://www.gspns.co.rs/karte-povlastice

·         

Popust na vozne karte Železnice Srbije:

Građani stariji od 60 godina imaju mogućnost da izrade legitimaciju SRB PLUS kojom ostvaruju popust od  30% na vozne karte u unutrašnjem saobraćaju i legitimaciju RAIL PLUS kojom ostvaruju popust od 30% na voznu karte za putovanje u Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju i popust od 25% na putovanje u ostale zemlje.

Obe legitimacije možete izraditi na Železničkoj stanici u Novom Sadu. Potrebno da ponesete ličnu kartu, fotografiju veličine za ličnu kartu i novac za izradu legitimacije.

Više informacija o popustima u železničkom saobraćaju možete naći ovde.

 

KULTURA I OBRAZOVANJE

Programi Američkog kutka u Novom Sadu

Američki kutak u Novom Sadu je zajednički projekat Američke ambasade u Beogradu i Kulturnog centra  Novog Sada i služi kao izvor informacija sličan gradskoj biblioteci. Korišćenjem kolekcije knjiga, časopisa, audio CD-ova i DVD-eva, Interneta i programa koji se organizuju, zainteresovani mogu da dobiju detaljnije i pouzdane informacije o Sjedinjenim Američkim Državama.

Kolekcija Američkog kutka je multimedijalna i dostupna svim članovima, uključujući i elektronske čitače knjiga, tablete i iPadove koji omogućavaju pristup bogatim elektronskim kolekcijama. Prostor Kutka organizovan je tako da se u njemu mogu odvijati različiti programi  poput radionica, predavanja, prezentacija, filmova, sastanaka i izložbi.

Kolekcija Američkog kutka sastoji se od knjiga koje su uglavnom na engleskom jeziku a koje uključuju romane, poeziju, eseje, stručnu literaturu kao i knjige potrebne za upis na Američke koledže.

Pristup kolekciji Američkog kutka je besplatan i na raspolaganju svima koji su zainteresovani.

Saznajte više o programima Američkog kutka na njihovom sajtu.

 

Popust na Narodnom univerzitetu „Božidar Adžija“

Za građane starije od 55 godina, Narodni univerzitet „Božidar Adžija“ daje popust na sve kurseve i obuke koje se organizuju pri ovom univerzitetu u Novom Sadu. Popust iznosi 30% od redovne cene. Neki od kurseva i obuka su:

·        - kursevi stranih jezika

·        - obuka na računarima

·        - obuke krojenja i šivenja

Za detaljnjije informacije pozovite telefene: 021/52 82 72, 065/954 55 44; 065/954-55-41 ili pogledajte njihov sajt: http://www.bozidaradzija.com/novisad.html

 

Besplatno učlanjenje u Gradsku biblioteku u Novom Sadu

Da bi se koristili fondovi Biblioteke, obavezan je upis uz naplatu članarine.

Za osobe starije od 70 godina, upis je besplatan (treba poneti na uvid ličnu kartu).

Upis u bilo koji ogranak ili odeljenje Biblioteke omogućava korišćenje svih fondova Gradske biblioteke. Članarina važi godinu dana od dana upisa. Svaki korisnik učlanjuje se lično, na osnovu lične karte.

Korisnik Biblioteke može pozajmiti najviše tri knjige odjednom, od toga samo jednu lektiru. Knjige se izdaju najduže na 20 dana.

Mrežu ogranaka Gradske biblioteke čine 26 bibliotečkih ogranka (u gradu i prigradskim naseljima) i dva posebna fonda: Zavičajna zbirka i Čitaonica.

 

Popusti u novosadskim pozorištima

Srpsko narodno pozorište (SNP) penzionerima nudi popust od 50% na kupovinu karata za predstave. Potrebno je sa sobom poneti ličnu kartu i ček od poslednje penzije.

Aktuelni repertoar SNP-a možete pogledati ovde.

 

Novosadsko pozorište (Ujvideki sinhaz) penzionerima daje popust na kupovinu karata; cena karte sa popustom iznosi 300 dinara. U ovom pozorištu se igraju predstave na mađarskom jeziku, uvek sa simultanim prevodom na srpski, i tako se na najkonkretniji način pokazuje da je moguće da ljudi međusobno govore i razumeju se.

Aktuelni repertoar Novosadskog pozorišta možete pogledati ovde.

 
SPORT I REKREACIJA

Zatvoreni bazeni na SPENS-u

Plivanje je jedan od najboljih načina za održavanje fizičke kondicije, posebno za starije osobe. Na zatvorenim bazenima Sportskog i poslovnog centra Vojvodina (SPENS) penzioneri mogu da ostvare popust radnim danima, u smenama od 10,45 do 12,45 i od 13,00 do 15,00 časova. Kako bi se ostvario popust potrebno je doneti validan document i ček od poslednje penzije. Aktuelni cenovnik i smene korišćenja bazena možete pogledati ovde

Udruženje „Joga za savremenog čoveka“

Joga je drevna indijska disciplina koja se danas upražnjava u celom svetu kao način da se poboljša fizičko, psihičko i emotivno stanje ljudi. Udruženje „Joga za savremenog čoveka“  organizuje treninge u grupama, dva puta nedeljno za svaku grupu, u prepodnevnim ili popodnevnim časovima. Penzionerima mogu da ostvare popust, a više informacija o cenama i terminima treninga možete pronaći ovde.

 
 

Stranicu održava: Novosadski humanitarni centar                         Facebook        Twitter