Naslovna      O nama       Linkovi       Facebook       Twitter        Kontakt
 
 

Grad Novi Sad

Град Нови Сад

 
 
 
 

 Gradska biblioteka u Novom Sadu

Sa više od 25.000 korisnika i fondom od preko 500.000 knjiga, jedna je od najvećih javnih biblioteka u zemlji. Nalazi se Dunavskoj ulici br. 1, u zgradi koja je zadužbina Anke i Arse Pajević, izdavača, mecene i dobrotvora srpskog naroda.

Mrežu ogranaka Gradske biblioteke čine 26 bibliotečkih ogranka (u gradu i prigradskim naseljima) i dva posebna fonda: Zavičajna zbirka i Čitaonica.

Biblioteka ima elektronski katalog, u kojem možete pretraživati bibliotečki fond po imenu autora, naslovu dela ili ključnim rečima.

Da bi se koristili fondovi Biblioteke, obavezan je upis uz naplatu članarine. Za osobe starije od 70 godina, upis je besplatan (treba poneti na uvid ličnu kartu). Upis u bilo koji ogranak ili odeljenje Biblioteke omogućava korišćenje svih fondova Gradske biblioteke. Članarina važi godinu dana od dana upisa. Svaki korisnik učlanjuje se lično, na osnovu lične karte. Korisnik Biblioteke može pozajmiti najviše tri knjige odjednom, od toga samo jednu lektiru. Knjige se izdaju najduže na 20 dana.
 

Pozorišta u Novom Sadu

 Srpsko narodno pozorište

Srpsko narodno pozorište (SNP) je osnovano 1861. godine u Novom Sadu. Jedna je od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji.

Aktuelni repertoar SNP-a možete pogledati ovde.

Penzioneri, uz ličnu kartu i ček od poslednje penzije, mogu ostvariti popust od 50% na kupovinu karata za predstave.

 

 Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz

Nastalo je 1974. godine s idejom da pomogne u očuvanju kulturnog identiteta Mađara u Vojvodini. Vremenom je ovo pozorište uspelo da postane jedno od najrelevantnijih pozorišnih adresa u Srbiji i regionu.

Novosadsko pozorište igra predstave na mađarskom jeziku, uvek sa simultanim prevodom na srpski, i tako na najkonkretniji način pokazuje da je moguće da ljudi međusobno govore i razumeju se.

Aktuelni repertoar možete pogledati ovde. Cena karte sa popustom za penzionere iznosi 300 dinara.

 
 

Muzeji i galerije

U Novom Sadu radi nekoliko muzeja i galerija koje osim stalnih postavki organizuju i posebne programe, konferencije i predavanja.

Muzej Vojvodine osnovan je 1947. kao Vojvođanski muzej, a 1992. godine ta ustanova sjedinila se sa Istorijskim muzejom Vojvodine u jedinstvenu ustanovu – Muzej Vojvodine.  Na prostoru od 3.000 m2 izloženo je 6.000 eksponata koji svedoče o 70.000 godina ljudskog postojanja na teritoriji Vojvodine. Stalne postavke Muzeja Vojvodine možete posetiti na dve lokacije u Novom Sadu, u Dunavskoj ulici na brojevima  35 i 37, kao i u depandansima u Kulpinu i Bačkom Jarku. Detaljnije informacije o radnom vremenu i cenama ulaznica možete pogledati ovde.

Muzej grada Novog Sada je institucija posvećena prikupljanju, zaštiti, prezentaciji i interpretaciji kulturne baštine sa prostora Novog Sada i područja koja mu gravitiraju. Muzej održava 4 stalne postavke: u sedištu Muzeja na Petrovaradinskoj tvrđavi, U Dunavskoj ulici broj 29 u Novom Sadu, u Sreskim Karlovcima, u palati Ilion, Patrijarha Rajačića 16, i u Sremskoj Kamenici, J.J. Zmaja 1. Više informacija o postavkama, radnom vremenu i cenama ulaznica možete saznati ovde

Muzej savremene umetnosti Vojvodine čuva i izlaže dela savremene umetnosti druge polovine 20. i 21. veka, povezujući lokalnu umetničku scenu sa internacionalnom. U muzejskom fondu nalaze se umetničke zbirke slika, skulptura, objekata i instalacija, grafika i crteža, konceptualne umetnosti, filma, videa i fotografije, intermedijskih i digitalnih radova, arhitekture, urbanizma i dizajna iz druge polovine 20. i početka 21. veka. Muzej se nalazi u Dunavskoj 37. Ulaz u muzej je slobodan, a više informacija o radnom vremenu, postavkama i programima možete saznati ovde.

Galerija Matice srpske osnovana je 1847 godine, I poseduje jednu od najznačajnijih kolekcija nacionalne umetnosti. U stalnoj postavci izloženo je 500 dela, koja posetiocima pružaju priliku da steknu sliku o razvoju srpske umetnosti novijeg doba. Galerija se nalazi na Trgu galerija 1, a više informacija o radnom vremenu i cenama ulaznica možete pronaći ovde.

Spomen zbirka Pavla Beljanskog u svojoj stalnoj postavci izlaže 144 umetnička dela, uglavnom iz legata diplomate i  kolekcionara Pavla Beljanskog. Osim dela iz legata, izložbenu celinu upotpunjuju još dva segmenta: Memorijal Pavla Beljanskog i Memorijal umetnika. Spomen zbirka Pavla Beljanskog nalazi se na Trgu galerija 2, a detalje o radnom vremenu i cenama ulaznica možete saznati ovde.

Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića osnovana je 15. decembra 1972. godine poklonom  kolekcionara Rajka Mamuzića. Smeštena je vili porodice Radulović, u ulici Vase Stajića broj 1, u Novom Sadu, a za javnost je 1974. godine. Osnovni fond Zbirke predstavlja jedinstven pregled srpske umetnosti, nastale u prvim  decenijama posle Drugog svetskog rata. Kada je osnovana, zbirka je brojala 438 umetničkih dela, dok je kasnijim poklonima kolekcionara, umetnika i njihovih porodica uvećana na 933 umetnička dela. Galerija je otvorena od srede do nedelje, od 9 do 17 časova, a ulaz je besplatan. Dodatne informacije o stalnoj postavci i aktuelnim izložbama možete pronaći ovde.

 
 

Stranicu održava: Novosadski humanitarni centar                         Facebook        Twitter