Naslovna      O nama      Linkovi       Facebook       Twitter        Kontakt
 
 

Grad Novi Sad

Град Нови Сад

 
 
 
 

Saveti za  bezbedno i prijatno leto

Tekst preuzet sa: https://www.care.com/a/12-summer-safety-tips-for-the-elderly-1404231319 

 

Leto je vreme zabave i opuštanja za većinu ljudi. Ali za starije osobe, toplota i sunce mogu biti opasni ako se ne preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti. Evo nekoliko saveta za starije osobe, kao i za one koji se brinu o njima, kako bi leto bilo zabavno i sigurno.

  
Dovoljan unos vode

Starije osobe su više podložne dehidraciji nego mlađi ljudi, jer telo gube sposobnost da racionalno koristi vodu, kako stari. Oni takođe mogu da budu manje svesni svoje žeđi i da imaju poteškoće sa prilagođavanjem na temperaturne promene. Ne zaboravite da pijete vodu često, i obezbedite da uvek nosite dovoljno vode sa sobom u vožnju kolima.

   
Rashladite se

Čak i malo povećanje temperature može da skrati životni vek osoba koje imaju hronične bolesti.  Tržni centri, bioskopi i biblioteke obezbeđuju prostrane i rashlađene prostore, ako vaša kuća nije klimatizovana. Oni vam takođe pružaju dobru priliku da izađete iz kuće i malo vežbate (hodate), bez iscrpljivanja usled velike toplote napolju. 

    
Ostanite u kontaktu

Visoke temperature mogu da budu opasne po život, tako da komunikacija igra važnu ulogu u obezbeđivanju sigurnosti starijih osoba. Trebalo bi da vaši prijatelji i porodica znaju da li ćete provesti duže vreme na otvorenom, čak i ako ste samo u svojoj bašti.  Treba da proverite da li su vaši stariji članovi porodice dobro i zdravo,  najmanje dva puta dnevno.

    
Upoznajte komšije

Budite u kontaktu sa onima koji žive u vašem komšiluku i naučite nešto o njima i njihovim planovima. Ako ste stariji ljudi, dogovorite se sa mlađim susedom da svrati i proveri vas povremeno, da se uveri da je sve u redu. Druženje i prijateljstvo koji mogu da nastanu su bonus!

    
Znam koga da zovem

Pripremite listu brojeva telefona za hitne slučaje i stavite ih pored telefona. Na ovaj način, u slučaju potrebe, pravi ljudi mogu biti brzo pozvani da pomognu i spreče  zdravstvene komplikacije.

   
 Nosite odgovarajući odeću

Svako, uključujući i seniore, trebalo bi da oblači u skladu sa vremenskim prilikama. Kada je toplo, prirodni materijali (kao što je pamuk) su prijatniji od sintetičkih vlakana. Pripremite svoju letnju garderobu sa svetlom i širokom odećom, kako bi osećali hladnije i udobnije.

    
Zaštite oči

Previše izlaganja suncu može iritirati oči i izazvati štetu po vid starije osobe. Nošenje naočara za sunce može da zaštiti oči od štetnih UV zraka i sačuva vid.

    
Upoznajte rizike pregrejavanja (hipertermije)

Tokom leta, budite posebno oprezni zbog mogućnosti pregrejavanja tela - stanja poznatog kao hipertermija. Toplotni udar je uznapredovali oblik hipertermije koji može biti opasan po život. Uverite se da poznajete znake upozorenja i da odmah zatražite medicinsku pomoć ako vi, ili neko pored vas,  ima ove simptome:
        - Telesna temperatura veća od 40 stepeni Celzijusa;
        - Promene u ponašanju, kao što je zbunjenost, uznemirenos ili mrzovoljnost;
        - Suva koža;
        - Mučnina i povraćanje;
        - Glavobolja;
        - Teško disanje ili ubrzan puls;
        - Izostanak znojenja iako je vruće;
        - Nesvestica.

U slučaju pojave ovih simptoma i znaka, pozovite medicinsku pomoć, a zatim se sklonite se sa toplog, lezite i stavite hladne obloge na telo.


 
   Nanesite kremu za sunčanje i nosite šešir

I mladi i stari bi trebalo da nose zaštitu od sunca kada su napolju. Starije osobe naročito trebaju zaštitu od sunca. Kape i šeširi su takođe odlična ideja, posebno za one sa svetlom kosom i one sa malo kose.

    
Nanesite sprej protiv buba

Ako živite u oblastima gde ima puno komaraca i gde je virus zapadnog Nila prisutan, a ako provodite mnogo vremena na otvorenom (naročito noću), koristite sredstva protiv komaraca kako bi se smanjio rizik od dobijanja ovog virusa.

    
Vežbajte pametno

Ako uživate u aktivnostima na otvorenom, kao što su hodanje ili rad u vrtu, uverite se da nosite odgovarajuću odeću i zaštitnu opremu. Takođe je važno da pratite vreme. Nemojte ostati napolju dugo i pobrinite se da pijete još više vode nego što je uobičajeno prilikom vežbanja. Takođe, dobro je vežbati na otvorenom rano ujutro ili kasnije u večernjim satima, kada sunce nije tako jako.

Ako sledite ove savete, nema razloga da ne možete imati prijatno, zabavno i ispunjeno leto - bez obzira koliko ste stari.

 


 
 

Stranicu održava: Novosadski humanitarni centar                         Facebook        Twitter