Naslovna      O nama       Linkovi      Kontakt
 
 

Grad Novi Sad

Град Нови Сад

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Bezbednost u kući i sprečavanje povreda

 

Povrede u kući su veoma čest oblik povređivanja, kojem su naročito podložne osobe lošeg zdravstvenog stanja, teže pokretljivosti, slabijeg vida ili sluha, a među njima svakako i stare osobe. Povrede nastaju zbog nepažnje, neprilagođenosti kuće, kućnih aparata i nameštaja stanju i potrebama starije osobe, te zbog neispravnosti uređaja i instalacija u kući.

Najčešće povrede koje pri tom nastaju su opekotine, povrede zglobova i kostiju, i posekotine.

Povrede mogu da budu uzrok nepokretnosti i ostave trajne posledice na zdravlje starijih osoba. Zato vredi uložiti nešto truda i vremena u unapređenje bezbednosti u kući.

Unapređenje bezbednosti u kući podrazumeva uočavanje potencijalnih opasnosti, i adapaciju kuće ili stana potrebama starije osobe koja tu živi. Cilj ovih promena je da omoguće starijoj osobi da se lako kreće po kući i dvorištu, da sama može obaviti većinu poslova, a da pri tom ne postoji rizik od povređivanja bilo koje vrste.

 
   OPŠTI SAVETI
 1. Ne ostavljajte bilo kakve predmete na podu, kako bi izbegli saplitanje i pad. Strujne i telefonske kablove zalepite za pod lepljivom trakom.

 2. Podne prostirke (manje tepihe, ponjave i sl.) uklonite sa poda ili ih fiksirajte tako da ne mogu da se izmaknu ispod nogu. Ako starija osoba slabije vidi, ove bi prostirke trebalo da budu jednobojne i intenzivnih boja.

 3. Za osobu u invalidskim kolicima obezbedite lako kretanje uklanjanjem pragova između prostorija i drugih prepreka, te postavljanjem šina na stepenice (ili adaptacijom stepenica) kako bi kolica mogla da pređu preko njih.

 4. Za otvaranje prozora i pomeranje zavesa obezbedite mehanizme pomoću kojih se starija osoba ne mora istezati ili penjati na stolicu da bi otvorila prozor.

 5. Uvođenje interfona je veoma korisno za osobe koje se teško kreću, kako bi mogle čuti i videti ko je na vratima, i takođe otvoriti ulazna vrata iz svoje sobe.

 
   HODNIK I STEPENICE
 1. Obezbedite dobro osvetljenje celog hodnika i stepenica (ako postoje).

 2. Na ivice stepenica postavite gumene trake koje će sprečiti klizanje, ili stepenice obložite neklizajućim materijalom (naročito važi za stepenice pokrivene keramičkim pločicama).

 3. Hodnik bi trebalo da ima što manje nameštaja i drugih predmeta koji bi mogli da smetaju kretanju. Postojeći nameštaj treba da bude stabilan kako bi mogao da posluži kao oslonac pri kretanju.

 4. Na odgovarajućim mestima i na odgovarajućoj visini trebalo bi na zid fiksirati metalne šipke za koje se starija osoba može uhvatiti i osloniti pri kretanju.

 5. Na stepenicama treba postaviti ogradu (ako već ne postoji) sa adekvatnim rukohvatom.

 

   DNEVNA SOBA

 1. Stolica ili fotelja u kojoj osoba provodi najviše vremena treba da bude postavljena na odgovarajuće mesto u prostoriji. Idealno bi bilo da bude uz prozor, tako da je zaštićena od direktnog svetla. Ispred stolice trebalo bi postaviti tabure ili slična predmet za odmor nogu.

 2. Stolica ili fotelja treba da imaju visok i udoban naslon i oslonce za ruke. Postavite stonu ili podnu lampu pored stolice, kao i stolić za knjigu, novine, šolju...

 3. Daljinski upravljači za televizor i drugu tehniku, bežični telefon i slično veoma su korisni za teško pokretne stare osobe.

 

   KUHINJA

 1. Za osobe koje se teško kreću, korisno je u samoj kuhinji postaviti sto i stolicu, kako bi osoba mogla da jede u kuhinji umesto da prenosi posuđe i hranu do trpezarije.

 2. Kuhinja treba da bude dobro osvetljena, naročito radne površine.

 3. Metalni štitnik za šporet veoma je koristan kako bi se sprečilo da lonac ili šerpa sa šporeta padnu na pod.

 4. Proverite da li je bojler podešen da greje vodu na srednjem stepenu. Na ovaj način voda iz bojlera neće nikada biti previše vrela da, nepažnjom, izazove opekotine.

 5. Pobrinite se da u kuhinji postoji nekoliko termo-rukavica pomoću kojih se vrelo posuđe hvata i pomera. Savetujte starijoj osobi da uvek koristi ove zaštitne rukavice.

 

    KUPATILO I WC

 1. Prostirke u kupatilu takođe treba fiksirati za pod. U ovom slučaju, fiksirane podne prostirke obezbeđuju dodatnu sigurnost ako je pod u kupatilu inače klizav (klizave pločice ili linoleum).

 2. Metalne šipke fiksirane na zid pored kade, WC šolje i sl. od velike su pomoći osobi prilikom ustajanja, ulaska i izlaska iz kade itd.

 3. Slavine bi trebalo da budu lake za otvaranje. Idelane su slavine koje se otvaraju jednim pokretom, umesto onih koje se odvrću i zavrću.

 4. U kadi bi trebalo postaviti gumenu ili spužvastu podlogu da se izbegne klizanje. Korisna su i sedišta za kade napravljena od čvrstog otpornog materijala.

 5. Proverite koliko je vrela voda iz bojlera. Bojler treba podesiti tako da vodu greje samo do onog stepena koji ne može izazvati opekotine.

 

   SPAVAĆA SOBA

 1. Krevet treba postaviti tako da mu se može prići sa tri strane. Ako je krevet na točkovima, treba ih fiksirati tako da se krevet ne pomera.

 2. Uz krevet postaviti stolić sa lampom i drugim potrebnim predmetima.

 3. Prostirke pored kreveta ukloniti ili ih fiksirati za pod.

 4. Papuče koj osoba nosi po kući treba da budu udobne, sa gumenim neklizajućim đonom, bez visoke potpetice i takve da ne spadaju sa stopala.

 

    DVORIŠTE I BAŠTA

 1. Uklonite iz dvorišta sve predmete koji mogu da smetaju kretanju ili da uzrokuju povrede. Za verandu, stepenice i sl. važe isti principi kao i za hodnik u kući.

 2. Ukoliko stara osoba radi u bašti ili se brine o domaćim životinjama, trebalo bi da se obavezno vakciniše protiv tetanusa. Naime, svaka povreda nastala prilikom ovih radova nosi opasnost od ovog opasnog obolenja. Stoga svaku povredu, ma kako ona mala bila (npr. ubod ili posekotina nekim od baštenskih alata) treba ozbiljno shvatiti i obratiti se lekaru radi antitetanusne zaštite.

(Pripremljeno na osnovu ''Carer's Handbook'', The St. John's Ambulance, 1997.)
 
 

Stranicu održava: Novosadski humanitarni centar                         Facebook        Twitter